Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. január 29., vasárnap

Szezámos-mézes csirkemell tarka rizzsel

Szegény újabbik blogom, nagyon elhanyagolom... Ha tudtam volna, hogy így alakul, bele sem vágok. De azért időnként ránézek:-)
Gergő fiam megint remekelt. Ezúttal nem sütit, hanem husireceptet nézett ki. Előbb gyanakodva olvastam el az általa kinézett receptet, kicsit idegen ízvilágúnak tűnt. De így ebéd után azt kell mondanom, hogy telitalálat volt:-)
Hozzávalók:

  • 1 csirkemell kifilézve
A páchoz:
  • 1 kiskanál curry (eredetileg ötfűszerkeverék)
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál bor (nekünk vörös)
  • 1 evőkanál olaj
A bundázáshoz:
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál keményítő
  • fél kiskanál sütőpor
  • 1 nagy tojás
  • 0,5 dl víz
  • 1 evőkanál olaj
  • fél kiskanál só
A mázhoz:
  • 1-1 evőkanál méz és ketchup
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál almaecet
  • szezámmag
Így készült:
A csirkemellet ujjnyi csíkokra vágtam.
A páchoz valókat összekevertem, Gergő engedelmével, s belekevertem a húst. Egy éjszakára hűvös helyre tettem.
Másnap a bundához valókat összekevertük, ezt már Fiam követte el. A húst megszórtam pici liszttel, majd belekevertem a masszába. Alaposan beleforgattam.
Wokban ujjnyi olajat melegítettem, majd több részletben kisütöttem benne a húst.
Közben kiskuktám összekeverte a mázhoz valókat. No ez az, amit gyanakodva fogadtam. Bele kellett volna keverni a husit, de azt mondtam, aki kér, majd tesz magának. Erre kell szórni a szezámmagot. Azért megkóstoltam, milyen lenne a mázzal, s kellemesen csalódtam. Végül mindenki tett a saját husijára.

A Príma Konyhában, ahol kutakodó Csemetém a receptet találta, pirított tésztát ajánlottak hozzá, de én a gyerekek által tarkának elnevezett rizst készítettem. Ezt kisgyerekkorukban találtam ki, mert szinte semmi zöldséget nem voltak hajlandóak megenni, a rizst viszont nagyon szerették. Ezért abba csempésztem bele mindenféle zöldséget.
Így készül: a rizst megmosom, kevés olajon egy kisebb fej apróra vágott hagymával együtt megpergelem, majd felöntöm kétszer annyi vízzel, mint a rizs mennyisége. Sózom. Apróra vágott sárgarépát és petrezselymet  teszek bele, meg borsót, kukoricát. Fedő alatt megpárolom. Még kevés pirospaprikát és apróra vágott petrezselyemzöldet teszek bele. 

5 megjegyzés:

  1. Én a nyári krumplisalátába csempésztem a gyerekeimnek a sok zöldséget, még a sóskát is csak ebben a társításban voltak hajlandóak enni. Majonézt nem használtam, csak kevés olajat és citromlevet- azon kívül krumpli és tojás, a többi mi szem szájnak ingere. Nálad ez a rizs töltötte be ugyanezt a szerepet :) Tetszik a recept, asztalunkra fog kerülni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a krumplisaláta nem volt annyira menő, már a gyerekek részéről, ezért azt hiába is dúsítottam volna bármivel. De sokat kellett vesződni az evéssel... Ma már lényegesen jobb a helyzet, bár nem ideális.
      Valóban finom étel kerekedett belőle:-)

      Törlés
  2. Nagyon klassz recept, mi nagyon szeretjük az ilyeneket. Az én gyerekeim nagyon sok zöldséget ettek, meg most is, na jó, vannak nemszeretem dolgok, de kinek nincs. Ügyes a fiad:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, no ezért kicsit irigykedek:-) Nekem annyit, de annyit kellett győzködni őket, mire hajlandóak voltak megkóstolni ezt-azt, aztán rájöttek, hogy mégis szeretik. Nem könnyű a kedvükre főzni...
      Köszönöm, átadtam neki, s el is hiszi:-)

      Törlés
    2. Nagyon szépen néz ki ez a tálalás! Ó, most olyan éhes lettem!

      Törlés