Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. január 10., kedd

Időjárás-jelentés:-)

Gyerekkorunkban még annyi hó hullott, hogy tisztán emlékszem, a járdán ellapátolt egy embernyi ösvény két szélén nekem a derekamig ért a hó. Mikor már iskolába jártunk, s hazafele tartva, a dombra felérve ráültünk a táskánkra, s lecsúsztunk, hogy még egyszer megtehessük az utat. Középiskolásan már messzebbre is elmerészkedtünk, a térdig érő hó sem volt akadálya, hogy a Meszesen átkelve megnézzük a jéggé dermedt vízeséseket.
A mi gyerekeink csak az elbeszéléseinkből tudják, hogy akkora hó is hullhat egyszerre, s akár tavaszig is megmaradhat. Mióta ők vannak, talán egyszer hullt szép nagy, élvezhető hó. Pedig hogy szeretnék! Mikor karácsony előtt hullt az a kevés, Leányzóm lapáttal gyűjtötte össze az udvarról, hogy barlangot készíthessen belőle. De ahhoz nagyon kevés volt...
Ma reggelre megint behavazott kis falunk, gyönyörű nagy, lágy pelyhekben hullt a hó. De amint ráléptünk, szürke tócsává olvadt lábunk alatt. Nem szeretem a telet, de a gyerekeim kedvéért szeretnék egy hét hófehér hideget...
Reggel még ilyen volt, délben már csak a tócsák emlékeztettek a csapadékra...

2 megjegyzés:

  1. Eszembe juttattad a gyerekoromat! Én is emlékszem még a nagy havazásokra! Szilágysomlyón születtem és éltem 26 évig.Kis iskolások voltunk, és 3.-4. osztályban délután jártunk iskolába, délután 5-6 óra körül ért véget a tanítás, és a sötétben már csak a hó világított( szinte, jó, azért égtek az utcai lámpák is). Sokszor 1 órával később értünk haza, mert annyit hógolyóztunk és csúszkáltunk a város központjában lévő parkban, hogy csak úgy repült az idő! :) De szép is volt!:) A gyerekeink ezt valóban csak az elbeszéléseinkből tudhatják!
    Én szeretném a telet, ha nem lenne hideg ilyenkor, mert azt nagyon nem szeretem, de ha elvihetnénk őket szánkázni, hóembert építeni, anélkül, hogy kilómétereket kelljen utazni( ami nem jön össze , sajnos), én is boldog lennék!:)

    VálaszTörlés
  2. Szilágysomlyón is van lehetőség csúszkálásra:-) Gyönyörű helyen van az a kis város, s annyira tudom sajnálni, hogy mellőzik.
    Akkor nem csak mi voltunk ilyen "rosszcsontok":-) Gyerekként jobban bírtuk a hideget, a havat, mint most az én csemetéim. Akkor nem fáztunk, most bezzeg:-)

    VálaszTörlés