Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. január 12., csütörtök

Töltött krumpli

Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet egy Kiskegyed Konyhájában. Annyira finom, hogy azóta rendszeresen készül, sőt a tágabb családban is népszerűvé vált.
Éva játéka juttatta eszembe ezt az ételt, utoljára tavaly novemberben, vendégeknek készítettem. Meg is kérdezték, hogy készült:-)
Éva azt kérte, lehetőleg takarékos legyen. Hát... ezt inkább átlagos árúnak mondanám, de az is hozzátartozik, hogy ebből a mennyiségből 6-8 személy (gyerekeket is beleértve) jól lakik.
Akkor jöjjön egyik kedvenc ételünk:
Hozzávalók:

  • 8 közepes, nagyjából egyforma méretű krumpli
  • 50-60 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • só, bors, paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 20 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 nagy doboz tejföl
  • kevés olaj
A krumplikat héjában megfőzzük.
Míg fő, elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott hagymát kevés olajon világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, sózzuk. Fedő alatt megpároljuk. Borssal, paprikával, zúzott fokhagymával ízesítjük. 
A krumplikat még melegen megpucoljuk. Kettévágjuk, kanállal óvatosan kivájjuk a belsejét. A kivájt krumplidarabok egy részét a húshoz adjuk, a többit vékonyan kiolajozott tepsi aljára szórjuk, pici sót is hinthetünk rá. Erre helyezzük a krumplicsónakokat.
A párolt húshoz adjuk a tojást és a reszelt sajtot, összekeverjük. A tölteléket elosztjuk a kivájt krumplikban, mindegyik tetejére 1-1 kiskanál tejfölt teszünk. 
Mehet is a sütőbe. Addig sütjük, míg tetején a tejföl pirulni kezd.
A töltelék lehet kicsit sósabb, mert a krumplit is meg kell ízesítse.




6 megjegyzés:

  1. ...akkor lehet, hogy annak idején ugyanabból az újságból néztük ki ezt a receptet. Emlékszem az egyik nagynénémnél voltam, ott akadt kezembe az újság, melyben megakadt a szemem ezen a töltött krumpli recepten. Rögtön le is írtam, azóta néha el szoktam készíteni. Azért csak néha, mert Én imádom, a férjem kevésbé. Az íze tetszik neki, de azt mondja, hogy számára ez nem laktató hosszan... Ilyenkor mindig csodálkozom, mert Én tökéletesen jól lakom vele.
    Bocs' a regényért! Klasszul néznek ki a töltött krumplijaid! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez szuper! Még nem csináltam ilyet de fogok!
    Köszi a megjegyzésed! Ezután hivatalosan is olvasód vagyok!

    VálaszTörlés
  3. Gabriella, jöhetnek a regények, szeretek olvasni:-)
    Érdekesek ezek a Férjek, egyes ételekkel az enyém sem tud állítólag jól lakni. De erre még nem panaszkodott, 3-4 darab benyomása után oka sem lehet:-)

    Terike, üdvözöllek itt is! A sütis blogomon már "régi" olvasóm vagy:-)
    A megjegyzést nagyon szívesen, én meg köszönöm, hogy benéztél!

    VálaszTörlés
  4. Szuperül néznek ki ezek a krumplik! Biztosan ki fogom próbálni, mert a krumplit mindenki nagyon szereti a családban, és ha még hús is van hozzá, akkor pláne!:)

    VálaszTörlés
  5. Marika, köszönöm! Ez nálunk is úgy van, krumpli-hús párosítás verhetetlen. Ez meg különösen finom.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a verziót szoktam előállítani, van még egykét variáció, régebben kifúrtam a kolompért, betöltöttem és bő olajban kisütöttem, megpirítottam. Ehhez már drága az olaj!

    VálaszTörlés