Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2013. június 9., vasárnap

Csend

Meglepően nagy a csend a faluban. Máskor ilyentájt, főleg, ha még a nap is süt, csak úgy dübörögnek a motorosok. Most nem. A Duna az oka. Minket ugyan nem fenyeget az ár, de a Duna áradása annyira visszaduzzasztotta a most amúgy is telt medrű Ipolyt, hogy egész az útig terpeszkedett a máskor szerény méretű folyó. Nem is állt meg az út szélén, átcsapott a túloldalra. Így lezárták a Szob fele vezető utat.
Mi ugyan nyugodtan alszunk, de tőlünk 10 kilométerre már nagy a baj. Ismerősünk, aki olyan helyen lakik, ameddig soha nem ment fel a víz, most 20 cm-es vízben tapicskol. Bent a frissen felújított házában. S Ő csak egy a rengeteg ember közül, akiket érint ez a rekord méretű áradás. Sajnálom őket, szörnyű lehet. Elhagyni a biztonságot jelentő otthont, majd visszatérni a levonuló árt követően...
Ugyanakkor minden tiszteletem azoké az embereké, akik önzetlenül kivonultak a gátakra, hogy másokon segíthessenek. Legalábbis megpróbálják.
Nem fogok árvizes képeket feltölteni, abból úgy is van elég. Amúgy sem mentünk fotózni.
Inkább valami vidámabbat. Ma délután sétáltunk egyet, néhány útba eső virágot lefotóztam. No meg egy szőkülő búzatáblát, meg egy vadcseresznyefát. Kóstoltuk is a termését, kissé fanyar, de élvezhető volt.




4 megjegyzés:

  1. Szörnyű! A férjem is készül napok óta mondogatja...munkahelyéről többen...persze ezer dolog ami eddig vissza tartotta...
    De sehol sem lennének ha nem lett volna ennyi jó ember...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, döbbenetes, kétségbeejtő. Ugyanakkor megható látni a sok segítő kezet. Ezért sem szabad átszakadniuk a gátaknak!!!

      Törlés
  2. Valóban szörnyű ami történik.... csak az tudja igazán, akit személyesen érint. A fotelból nézve nem lehet teljesen átérezni azoknak ez embereknek a helyzetét. Borzalmas lehet elhagyni az otthont, és mindent otthagyni, amid van... Szerencsére minket sem érint, örülök, hogy Ti is biztonságban vagytok. Voltunk fényképezni még szombaton az Árpád hídnál, hasonló volt a helyzet, mint 2006-ban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akit érint, annak szörnyű lehet átvészelni ezeket a napokat. Azoknak is, akik a gát mellett, a fejük tetejéig érő vízoszlop alatt lapátolnak. Csak az a jó benne, hogy ilyenkor összefogást látni...

      Törlés