Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. augusztus 29., szerda

Tejfölös lecsó

De lassan haladok ezzel a kirándulós naplóval! Mire a végére érnék, elfelejtem a részleteket:-) Most megszakítom Martinelli kedvéért, aki játékán e héten a lecsó a főszereplő.
Hankka jelentette ki blogján, hogy a lecsót mindenki szereti. De rögtön ott a kérdés: Vagy mégsem? Nálunk a családban megosztó étek, én nagyon szeretem, Férjemmel együtt, a gyerekek kevésbé. Miért is szeretnék, hisz zöldségből készült, egészséges étel. Férjem szokta mondani, hogy "tápos" gyerekek. Pedig minden tőlem telhetőt megteszek, hogy -lehetőségekhez mérten- egészségesen táplálkozzanak. Kellett egy kicsit érjenek ahhoz, hogy megértség, igenis meg kell enni azt a zöldséget, gyümölcsöt. S ha fokozatosan is, de némi sikerélményben van nekem is részem ezen a téren:-)
A legutóbb készült lecsót Gergő mindenestül megette, míg Hédi most is csak mártogatta, válogatta a neki tetsző falatokat.
Anyukám régen legtöbbször tejfölösen készítette a lecsót, ma is így szeretem a legjobban. Időnként rizzsel készül, de tejföl akkor is kerül bele. Ez a legutóbbi, melyet Fiam végre hajlandó volt megenni, úgy készült, ahogy régen, ahogy én is legjobban szeretem, jó sok tejföllel.
Hozzávalók:

  • hagyma 
  • paprika
  • paradicsom (vagy paradicsomlé, sűrített paradicsom)
  • kevés olaj
  • fűszerek: só, bors, paprika, csípős paprika
  • tejföl
Nem írok mennyiségeket, soha nem méricskélek főzés közben.
A paprikát és a hagymát kevés olajon, megsózva,  puhára párolom. Ha puha, hozzáadom a paradicsomot, ezzel is főzöm. Ezúttal sűrített paradicsom került bele, mert maradt előző napról. Ízlés szerint fűszerezem, 2-3 dl tejfölt adok hozz. Összerotyogtatom s kész is.

Én télire soha nem rakok el üveges lecsót. Hagyma ugye egész télen van, a paprikát felaprítva, zacskókba adagolva beteszem a mélyhűtőbe, lefőzött paradicsom pedig készül minden ősszel. Ezekből készítem télen a lecsót.
Van, aki kolbász nélkül el sem bírja képzelni a lecsót. Én is próbáltam, ragadozó Férjemnek ízlett is, de én jobban szeretem húsmentesen. Csak így.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm :) Ennék ebből a lecsóból, mert nagyon ínycsiklandozónak néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Martinelli, nagyon szívesen:-)

    VálaszTörlés
  3. Tejföllel még nem ettem lecsót, de biztosan így is finom. Jól néz ki a tiéd, szépen kidíszítetted! Én általában tojással szoktam készíteni. Télre én is a fagyasztóból veszem elő a paprikát és a paradicsomot, és abból csinálom. Nekem azért jöhet bele egy kevés kolbász is :)
    A nyaralásos képeimmel sajnos én is lassan haladok, még négy sorozatot szeretnék feltölteni.
    Én nyaraláskor minden este leírom az aznapi történéseket, különben szerintem már két nap múlva sem tudnám, hogy mikor merre jártunk. Mindegyik kis napló megvan, visszamenőleg több mint 20 évre :)) Néha jó beleolvasni, mert azt is felírom, hogy hány km-t mentünk egy-egy nap, mi mennyibe került, mit vacsoráztunk stb.... :)

    VálaszTörlés
  4. Katalin, nagyon köszönöm a naplós ötletedet! Gratulálok a kitartásodhoz! Én is írtam naplót valamikor ifjúkoromban, aztán elmaradt... Legalább ezt kéne folytatnom, míg fel tudom idézni az eseményeket:-)

    VálaszTörlés
  5. Én is gyakran készítem rizzsel és tejföllel a lecsót!! Nagyon guszta a tied is! Nálunk ezt a változatot ,a párom kivételével , mindenki szereti...a sima változatért a mi gyerekeink sem rajonganak!! :)

    VálaszTörlés
  6. Akkor ez lehet szilágysági változat? Mert erre fele nem tesznek tejfölt bele.

    VálaszTörlés