Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. június 18., hétfő

Töltött tojás házi majonézzel

Régen mindig házilag készítettük a majonézt, el sem tudtam képzelni, hogy boltban is kapható legyen! S hova vezet a kényelem? Az utóbbi időben csak akkor kavarom otthon, ha nagyobb mennyiség kell. Ha kevesebb, ott a flakonos majonéz. Ami nem a legegészségesebb, mert igencsak mesterséges valami, tele mindenféle adalékanyaggal.
De amikor töltött tojást készítek, erőt veszek magamon, s kavargatom, kavargatom a majonézt. Nyers tojássárga is van benne, de ebben az esetben nem félek tőle, nem úgy a sütikben, amikhez véletlenül sem használok nyers tojást.
Ez a töltött tojás recept nagyon régi, otthon csak így készítettük. Mai napig hidegtálak kedvelt résztvevője. Ezúttal csak úgy vacsorára készült, mert szeretjük, s sok tojás volt otthon.

Hozzávalók:

  • 10 főtt tojás
  • 2 pici doboz májkrém
  • bors
  • fűszerpaprika
Majonézhez:
  • 2 főtt tojássárga
  • 1 nyers tojássárga
  • 3 dl olaj
  • mustár
  • tejföl
Díszítéshez:
  • paradicsom
  • paprika
  • Piros Arany
  • petrezselyem
Így készül:
A kihűlt főtt tojásokat lapjában kettévágjuk, a sárgákat kikaparjuk. Kettőnek a sárgáját félretesszük a majonézhez, a többit összetörjük a májkrémmel, elkeverjük a fűszerekkel. Ha túl száraz lenne, lehet bele keverni kevés majonézt, vagy tejfölt, vagy margarint.
A majonézhez előbb összetörjük a főtt tojássárgákat, elkeverjük a nyerssel. Ekkor cseppenként elkezdjük belekeverni az olajat. Fontos, hogy egyszerre ne kerüljön bele sok olaj, mert kicsapódik. Itt jó, ha van segítség, egyik töltögeti az olajat, másikuk keverget. Amikor kezd kemény lenni, egy-egy kis mustárt keverünk hozzá. Mikor az összes olaj benne van, lehet még tenni hozzá mustárt, vagy tejfölt, hogy kevésbé legyen olajos.
Egy tál alján elkenjük a majonézt. A fél fehérjéket megtöltjük a töltelékkel, beleágyazzuk a majonézbe.
Tetszés szerint díszítjük.

A háttérben a gyerekeknek hagyott, majonézmentes töltött tojás látható, melyekbe belezsúfoltam az összes maradék tölteléket. Ők nem eszik meg a majonézt...

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta tálat készítettél, szép színes...
    Finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Mi szeretjük! Erdélyi utaitok során nem ettetek? Mert szerintem Erdély-szerte készítik.

      Törlés
  2. Nyammiiii! Na ez az a kaja, amit anno max szilveszterkor, meg néha buli alkalmából készítettünk, emlékszel? Abból a havi 10 tojásból... Sosem tudtam jóllakni vele, most pedig nem eszem csak vendégségben az epém miatt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nyami, Martinelli! Nálatok is ritka vendég volt? Hogyne emlékeznék...
      Akkor Te most sem tudsz jól lakni vele...

      Törlés
  3. Épp a napokban említettem a férjemnek, hogy még nem is készítettem töltött tojást , amióta összeházasodtunk! :) Pedig lánykoromban gyakran készült, akár csak úgy vacsorára, vagy bulikra, ünnepekre...igaz, akkoriban sok volt a házi tojás, amiért nem kellett pénzt adni, mivel nagyszüleim sok tyúkot tartottak! :) Én szívesebben készítem most is a majonézt házilag, főleg amióta Mix-fixem is van, abban pikk-pakk összerázom! :)

    VálaszTörlés