Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. július 26., csütörtök

Készül a ház új ruhája

Új? Ez az első neki. Ha már ruha, akkor mondhatnám, hogy eddig alsóban állta az időjárás viszontagságait szegény:-)
Mióta is? Már két és fél éve lakjuk a házat. Az elsődleges munkálatok a lakhatóságot célozták meg, így a külseje maradt a végére. Csak egy szürke glettréteg borítja, elég szigorú látványt nyújt így. Kívülről. Belülről annál barátságosabb. Egy ismerős néni mondta, mikor először volt nálunk, hogy kívülről nem is látszik, milyen szép belülről:-)
Na, akkor lassan kívülről is látszani fog. Lassan, mert a csinosításnak nem a leggyorsabb módját választottuk. Sok éve még kővel szerettük volna burkolni a lábazatot, aztán beleszerelmesedtünk a bontott téglába. Előbb csak a lábazatot és az oszlopokat terveztük burkolni vele, de menet közben újabb és újabb elképzelések születnek. Aztán meglátjuk, mi valósul meg belőle.
Persze ez is "ezeregymester" Férjecském keze munkája. Azért halad lassan, mert Ő pakolgatja fel a téglákat, az Apja segítségével, mikor ideje engedi. 3 és fél oldal már elkészült, majd nyaralás után igyekszik körbeérni a téglaburkolat.
Itt kezdődtek a munkálatok:
A garázsablak párkánya is téglaszeletből van kirakva. Jól állnak neki a muskátlik:-)
A rózsáknak is jó hátteret ad:
Így néz ki az utcáról:
A két pinceablak közötti monogramos tégla halmozáson enyhén összekaptunk. Mikor hazajöttem a munkából, már kész volt, s azonnal kinyilvánítottam nemtetszésemet. Ő ezt zokon vette, mondván, mennyit dolgozott vele. De ugye, hogy túl sok? A szomszédasszony is kiszúrta, hogy ott valami nincs rendben. Egy kicsit duzzogtunk, egyikünk erre, másikunk arra, de másnapra leszedte, s megcsinálta "rendesen".

Hát nem jobb így?


Az udvar felől is elkészült, a terasz alatti rész. Itt már kapott egy kis ízelítőt az oszlopok burkolásából is. Jó móka lesz, de annál szebb lesz, ha elkészül. Lassan, de biztosan:-)

2012. július 16., hétfő

Káposztasaláta háromszor

Sok salátát eszünk, szinte mindenhez készítek, amihez ehető: bundás kenyérhez, sült krumplihoz, rántott zöldségekhez... nem beszélve a húsokról.
Egyik kedvenc alapanyag a káposzta. Anyukám régen egyféleképpen készítette, sós-cukros-ecetes lében, az is nagyon finom, de én már számtalan változatát "kifejlesztettem", s hol így, hogy úgy készül. Néhányat meg is örökítettem. Van kedvenc is, azzal kezdem.

S ha már zöldségsaláta, Martinelli játékára ajánlanám. Holnap estig érkezhetnek hozzá a zöldség- és gyümölcssaláták, e hétnek ugyanis az a témája.

 Kedvencünk: Répás káposztasaláta
Hozzávalók:

  • fél fej káposzta
  • 1 kis fej hagyma (lila is lehet)
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • kevés só
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl majonéz
  • kevés citromlé
Így készül:
A káposztát lereszelem, nagy csipet sóval átkeverem.
A hagymát apróra aprítom, a répát a reszelő kis lyukú oldalán lereszelem. A káposztához adom, összeforgatom. Hozzákeverem a majonézt és a tejfölt, 2-3 evőkanál citromlét.
Azonnal fogyasztható.

Hagyományos: ecetes-cukros káposztasaláta

Hozzávalók:
  • 1 fej káposzta
  • só 
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2-3 evőkanál ecet
  • 2-3 evőkanál cukor
Így készül:
A káposztát lereszelem, kevés sóval és az olajjal összeforgatom, így hagyom, míg elkészül az öntet.
Ehhez kb. 1 dl vízben elkeverek 2-3 evőkanál cukrot, 1 kiskanálnyi sót, ecetet. Addig kavarom, amíg feloldódik a cukor és a só. Ekkor a káposztára öntöm, alaposan összeforgatom, s megkóstolom. Ha nem elég savanyú, még pici ecet kerül bele, ha túl ecetesnek találom, vízzel hígítom. Persze só és cukor is kerülhet bele, ízlés szerint.
Hűtőben tárolva  a maradék másnap is finom.


A legegyszerűbb: kapros káposztasaláta

 Hozzávalók:
  • fél fej káposzta
  • 1 nagy pohár natúr joghurt
  • kis csokor kapor
Így készül:
A káposztát lereszelem, csipet sóval elkeverem, hagyom kicsit állni.
Hozzákeverem a joghurtot, apróra vágott kaprot, s kész is.
Jó sok joghurttal finom, de annyira, hogy magába is szívesen megeszem.