Ez több mint ház, ez otthon...

Otthon. Család. Tárgyak. Emlékek.

2012. június 24., vasárnap

Cirmi és családja

Érdekes módon mi soha ki nem fogyunk cicákból. A gazdátlan, kitett cicuskák rendszeresen megtalálnak minket, s nemcsak állatrajongó gyerekeimnek, de nekem sincs szívem elüldözni őket. Aztán ismerősök cicaszaporulatát is sikerrel ránk lehet tukmálni. És mégsem szaporodik meg valahogy nagyon a számok, mert ahogy jönnek, úgy mennek. El-eltünedeznek, de jön másik helyettük.
Az első cicát a szomszédtól kaptuk, az akkor 3 évesnyi Fiam rögtön berakta a csap alá a gyanútlan kiscicát. Én vissza is vittem, mondván, várunk még 1-2 évet. Aztán nyávogó kismacskát találtunk az udvaron, akit senki sem akart a magáénak mondani. Így hát a miénk lett. Olyan volt, akár egy kiskutya: elkísért az oviba, meg vissza. Csunyuska volt szegény, fekete alapon sárgás foltokkal.
Aztán jött másik kettő, előző eltűnt, s már követni sem tudom, mikor melyik váltotta az előzőt. A nevüket is érdemes megemlíteni: volt Furi, Kasmi, Párduc, Lábalatt, Kaja, s mindezeket a neveket a gyerekek adták.
A jelenlegi cica elődje a Lábalatt volt, őt is befogadtuk, s Férjem vitte el a háztól véletlenül.
Lábalatt
 Kerestük is napokig, aztán a szomszéd vigasztalta meg kesergő Lányomat. Az ő cicájuk éppen "babát" várt, s egyet Hédinek ígért. A hófehér perzsa cicának 3 kicsinye lett: egy fehér, egy szürke, s egy fekete. A szürke lett a miénk, s az egyszerű Cirmi nevet kapta. 
Nagyon kedves, szeretni való lánycica ő.
Rojtosra tépte a filodendron leveleit



S mivel lánycica, idén tavasszal már kiscicákkal "ajándékozott" meg minket. Csak kettő lett, egy fekete meg egy szürke, kiköpött anyja. Annyira aranyosak, a csetlő-botló lépések után egyre elevenebbek és bátrabbak lettek, most már egyedül közlekednek le s fel a pincébe, ahova világra jöttek. Felváltva alszanak s esznek, hancúroznak, birkóznak. Mindkettőnek van már gazdája, legalábbis remélem, hogy tényleg elviszik őket, mert mindkettő kislány, s akkora macskaszaporulatot azért nem szeretnék. Pedig a feketét olyan szívesen megtartanám, olyan kis különleges, pufók, pihe-puha bundás szőrmók.
Hédi nevet is adott nekik, a fekete Tájla, a szürke egyszerűen csak Micu. Nem könnyű fotózni őket, mert folyton mozgásban vannak:-)


Mivel már önállóan esznek, jövő héten továbbadjuk őket. Máris tudom, hogy hiányozni fognak, de azt is, hogy sose fogyunk ki a cicákból:-)

2012. június 18., hétfő

Töltött tojás házi majonézzel

Régen mindig házilag készítettük a majonézt, el sem tudtam képzelni, hogy boltban is kapható legyen! S hova vezet a kényelem? Az utóbbi időben csak akkor kavarom otthon, ha nagyobb mennyiség kell. Ha kevesebb, ott a flakonos majonéz. Ami nem a legegészségesebb, mert igencsak mesterséges valami, tele mindenféle adalékanyaggal.
De amikor töltött tojást készítek, erőt veszek magamon, s kavargatom, kavargatom a majonézt. Nyers tojássárga is van benne, de ebben az esetben nem félek tőle, nem úgy a sütikben, amikhez véletlenül sem használok nyers tojást.
Ez a töltött tojás recept nagyon régi, otthon csak így készítettük. Mai napig hidegtálak kedvelt résztvevője. Ezúttal csak úgy vacsorára készült, mert szeretjük, s sok tojás volt otthon.

Hozzávalók:

  • 10 főtt tojás
  • 2 pici doboz májkrém
  • bors
  • fűszerpaprika
Majonézhez:
  • 2 főtt tojássárga
  • 1 nyers tojássárga
  • 3 dl olaj
  • mustár
  • tejföl
Díszítéshez:
  • paradicsom
  • paprika
  • Piros Arany
  • petrezselyem
Így készül:
A kihűlt főtt tojásokat lapjában kettévágjuk, a sárgákat kikaparjuk. Kettőnek a sárgáját félretesszük a majonézhez, a többit összetörjük a májkrémmel, elkeverjük a fűszerekkel. Ha túl száraz lenne, lehet bele keverni kevés majonézt, vagy tejfölt, vagy margarint.
A majonézhez előbb összetörjük a főtt tojássárgákat, elkeverjük a nyerssel. Ekkor cseppenként elkezdjük belekeverni az olajat. Fontos, hogy egyszerre ne kerüljön bele sok olaj, mert kicsapódik. Itt jó, ha van segítség, egyik töltögeti az olajat, másikuk keverget. Amikor kezd kemény lenni, egy-egy kis mustárt keverünk hozzá. Mikor az összes olaj benne van, lehet még tenni hozzá mustárt, vagy tejfölt, hogy kevésbé legyen olajos.
Egy tál alján elkenjük a majonézt. A fél fehérjéket megtöltjük a töltelékkel, beleágyazzuk a majonézbe.
Tetszés szerint díszítjük.

A háttérben a gyerekeknek hagyott, majonézmentes töltött tojás látható, melyekbe belezsúfoltam az összes maradék tölteléket. Ők nem eszik meg a majonézt...

2012. június 15., péntek

Hurrá, szünet!

Nem csak a gyerekek várták a vakációt, én is. Igaz, az oviban továbbra is zajlik az élet, de jövő héten és egész augusztusban szabadságon leszek:-) Mennyi mindent terveztem a jövő hétre! Felsorolni is sok lenne. Többek között több blogozást:-)
Azért nem teljesen szünet a szünet, mert van olyan jó szervezőkészségük a döntnököknek, hogy a mai napot  kinevezték tanítás nélküli napnak, holnap lesz a 8. osztályosok ballagása, jövő hét csütörtökön a tanévzáró ünnepség. Hogy mindezt miért nem lehet lezavarni ezen a hétvégén...
Hogy mit kezdenek magukkal a gyerekek a hosszú szabadság alatt? Az elején élvezik a kötelezettségek nélküli létet, aztán jönnek a nagy unatkozások. Hédi naphosszat barátnőzik, ami nem is baj, de Gergő ellenne a laptoppal. No itt kell kemény szabályokat bevezetni. Legyen levegőzés is, olvasás is .
Augusztus első két hetére terveztük a nyaralást, haza megyünk Erdélybe. A Pádis fennsíkon töltünk el egy hetet, 10 napot, ez még változhat. Aztán hazamegyünk Zilahra, meg Dobára Mamához. Ott is jó lenne több időt tölteni, hogy mindenkire jusson idő, mert többnyire csak rohanunk, s előre meghatározott program szerint sorra járjuk a rokonok, ismerősök egy részét.
Keresek néhány képet szülővárosomról meg nagyszüleim kis falujáról.

A régebbi képeket lementettük cd-re, ezt az egyet véletlenül találtam. Sok éve készült Zilah főterén, a Wesselényi-szobor előtt, mely a város egyik nevezetessége. Tervezek egy teljes bejegyzést a városról, akkor előkeresem azokat a képeket.
A többi kép tavaly készült, Kis- illetve Nagydobán, mikor unokatestvérem lagzijára utaztunk haza.  Édesanyám kisdobai, Apukám pedig Nagydoba szülötte. A két falucska szinte összenőve egymással bújik meg a Szilágyság hepehupái között. Gyerekkorunk nyarainak egy részét itt töltöttük, nagyon sok emlék köt oda.
A Kisdobai református templom

Mókusles a nagydobai ház udvarán

Apukám szülőháza, mely lassan az enyészeté lesz, bár nagynénémék próbálják menteni.

A völgyben bújik meg a falu

Egyetlen Nagymamám gyerkőceinkkel, Nővéremmel és jómagammal

2012. június 12., kedd

Júniusi tüzijáték

Végre eső is esett! Jöhetett volna hamarabb is, de jobb későn, mint soha. Egész kivirult a kert tőle. Most már öröm nézelődni benne:-)
Mifelénk csendes esők estek, de bizony volt, ahol megtépázta a termést az ítéletidő. Ahol a Férjem által fotózott villámok cikáztak, ott is tombolhatott a természet!
Tegnapelőtt este a nyitott ablakon keresztül figyeltük, amint északról fekete felhők tornyosulnak. Egyre magasabbra és magasabbra épült a felhőfal, aztán a közötte megbúvó villámok meg is világították. Messze lehetett, mert dörgést nem hallottunk, de a felhők fel-felvillantak, gyors egymásutánban. Előbb az ablakból, majd a teraszról készített jó néhány fotót Férjuram:
Itt még csak gyülekeznek a felhők

A négyzetrács a szúnyogháló:-)






Fel voltam rá készülve, hogy hangos éjszakánk lesz. De a villámfészek úgy döntött, hogy elvonul a Börzsöny mögé, s ott folytatja az égiháborút. Így kikerült minket.

2012. június 10., vasárnap

Kis konyhám- immár teljesen készen

Otthonunk első olyan helyisége, ami teljesen kész van. Persze a többi is működőképes, de mindegyiken hátra van egy-egy kisebb vagy nagyobb csinosítás, alakítás, bútorozás...
Már írtam róla röviden, itt, akkor ígértem részleteket. Már pedig az ígéret szép szó...
Nem rég került a helyére az utolsó darabja, a Zsuzsi, azaz a mosogatógép, amely helyét már a tervezéskor megjelöltük. Míg nem dolgoztam, én töltöttem be a szerepét, s azt mondtam, majd ha megkeresem az árát, akkor veszünk. Igaz, hogy nem volt rá elég egy hónapi fizetésem (nem fizetnek azért agyon a tanügyben), de nagy segítség tud lenni.
De kezdjem az elején: nekem mindig is a konyha volt a lakás központja, ez volt az első helyiség, amiről álmodoztam, hogy milyen is lesz. Több, mint egy évtized tapasztalata alakította ki elképzelésem. Nem akartam nagy konyhát, hogy aztán kilométereket gyalogoljak benne. Legyen minden karnyújtásnyira. Azt is szerettem volna, hogy az étkező és nappali egy légtérben legyen vele. Az étkező úgy lett, de mivel Anyósomék lakrészét is ki kellett alakítani, persze ragaszkodtam hozzá, hogy külön konyhával, módosítani kellett az eredeti terven, így a nappali a tetőtérbe került.
A bútort Férjem készítette, két részletben. A mosogató fölötti szekrényke a télen készült el, a többi előző télen. A két szélső, ajtós rész egyelőre alig rejt valamit, de tudom, hamarosan megtelik az is. Minél több tárolófelület, annál több kacat... Középen poharak, bögrék kaptak helyet, melyeket nap mint nap használunk.

A tűzhely éveket várt eredeti csomagolásában, mire helyére került. A sütőt magasabbra szerettem volna helyezni, kényelmi szempontokból. Alá került két termetes fiók, amikben megbújnak a sütis kellékek: ilyen-olyan tepsik, formák, kisgépek, mérleg, meg sok apróság.

A falra szerelt kis fűszertartót Húgoméktól kaptuk, a beköltözés örömére. A lent lévő két kosár pedig apróságokat rejt. Az egyhangúság megtörése érdekében kerültek oda, hogy ne csak ajtó s ajtó legyen.
Az étkező felől ezt látni:

Szemben a kamraajtó. A hűtő benne kapott helyet. Több szempontból is: a konyhában már nem fért el volna, meg mivel hidegebb helyiség, legalábbis télen, kevesebbet fogyaszt. Ez sem egy utolsó szempont:-)
Előtérben a polcon pedig receptes könyvek, melyeket böngészni szoktam, időnként sütök-főzök is belőlük.
A kamra felől:
No és mivel használni is szoktam a konyhát, állandóan kupi van benne. A kagyló éppen tele mosatlannal, a tűzhely főznivalóval... De ennél még rosszabb is szokott lenni, főleg egy-egy nagyobb sütis bevetés után. Magam sem tudom, hogyan, de annyi mosatlant tudok gyártani, hogy még a Zsuzsi sem győzi eltakarítani utánam:-)


2012. június 3., vasárnap

Virágjelentés

Attól tartottam, hogy a tavaszi hagymások elvirágzása után csupasz lesz a kertem. De nem az:-) A 2-3 éve telepített rózsák egyre inkább kitesznek magukért, a tavalyról maradt, a fagyokat átvészelő tátikák sem hálátlanok. Aztán a sziklakertben is folyton virágba borul valamelyik növényke, meg meglepetések is érnek.
Ez az egyik:
 Nem is emlékszem, mikor raktam el a tövét. Két éve zöldellt a levele, idén meglepett egy virággal. Nem tudom, miféle, íriszhez hasonlít, a levele viszont egész más. Bármi legyen, nagyon szép virág!
Jöjjenek a társai is, elsőként a rózsák. Nagyon szeretem őket!



A tátikák, vagy tátókák, ahogy mi nevezzük őket, sokáig virágoznak, éppen ezért szeretem őket. Az elnyílott virágokat levágva, mielőtt magokat termelnének, mindig újabb és újabb virágokat hoznak a tövek. Persze néhány tőnek, a legszebbeknek megengedem, hogy magot hozzon, következő év tavaszán elvetem őket. Idén nem kellett, mert sok tő áttelelt.

Ennek a virágnak a nevét sem tudom, itt a faluban több fele látni. Bájos kis virág. Albérletünk udvarán találtam a gaz között, megmentettem, s idővel sok tő lett belőle. Néhányat áthoztam.
Még néhányuk kertemből:
Clematis

Kaliforniai kakukkmák

Harangvirág

Bazsarózsa

Sárga írisz