Gergő fiam megint remekelt. Ezúttal nem sütit, hanem husireceptet nézett ki. Előbb gyanakodva olvastam el az általa kinézett receptet, kicsit idegen ízvilágúnak tűnt. De így ebéd után azt kell mondanom, hogy telitalálat volt:-)
Hozzávalók:
- 1 csirkemell kifilézve
A páchoz:
- 1 kiskanál curry (eredetileg ötfűszerkeverék)
- 1 csapott kiskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál bor (nekünk vörös)
- 1 evőkanál olaj
A bundázáshoz:
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál keményítő
- fél kiskanál sütőpor
- 1 nagy tojás
- 0,5 dl víz
- 1 evőkanál olaj
- fél kiskanál só
A mázhoz:
- 1-1 evőkanál méz és ketchup
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál almaecet
- szezámmag
Így készült:
A csirkemellet ujjnyi csíkokra vágtam.
A páchoz valókat összekevertem, Gergő engedelmével, s belekevertem a húst. Egy éjszakára hűvös helyre tettem.
Másnap a bundához valókat összekevertük, ezt már Fiam követte el. A húst megszórtam pici liszttel, majd belekevertem a masszába. Alaposan beleforgattam.
Wokban ujjnyi olajat melegítettem, majd több részletben kisütöttem benne a húst.
Közben kiskuktám összekeverte a mázhoz valókat. No ez az, amit gyanakodva fogadtam. Bele kellett volna keverni a husit, de azt mondtam, aki kér, majd tesz magának. Erre kell szórni a szezámmagot. Azért megkóstoltam, milyen lenne a mázzal, s kellemesen csalódtam. Végül mindenki tett a saját husijára.
A Príma Konyhában, ahol kutakodó Csemetém a receptet találta, pirított tésztát ajánlottak hozzá, de én a gyerekek által tarkának elnevezett rizst készítettem. Ezt kisgyerekkorukban találtam ki, mert szinte semmi zöldséget nem voltak hajlandóak megenni, a rizst viszont nagyon szerették. Ezért abba csempésztem bele mindenféle zöldséget.
Így készül: a rizst megmosom, kevés olajon egy kisebb fej apróra vágott hagymával együtt megpergelem, majd felöntöm kétszer annyi vízzel, mint a rizs mennyisége. Sózom. Apróra vágott sárgarépát és petrezselymet teszek bele, meg borsót, kukoricát. Fedő alatt megpárolom. Még kevés pirospaprikát és apróra vágott petrezselyemzöldet teszek bele.